Planera för att inte prokrastinera

Är du liksom jag bra på att prokrastinera (skjuta upp saker till imorgon eller något annat bra tillfälle)? 

Jag tror inte att det finns någon universallösning, som passar alla, för att komma ifrån att prokrastinera, men här delar jag med mig av hur jag gör.

Själv tycker jag att det är särskilt svårt att komma igång med jobbet på morgonen men nu har jag äntligen hittat en metod som fungerar för mig. Den gör att jag kommer igång direkt när jag sätter mig med jobbet (ok, inte alltid då, jag erkänner) och att jag inte skjuter arbetsuppgifter på framtiden. Metoden är så enkel men gör så stor skillnad för mig.

I slutet av varje arbetsdag skriver jag en lista med saker som jag ska göra dagen efter. Inte en megalång lista utan en lista som känns överkomlig för just den dagen. Dagen efter är det bara att börja beta av listan och jag behöver inte börja dagen med att fundera på vad jag ska göra. 

Tvärt emot vad de flesta experter säger så brukar jag faktiskt börja med en enkel uppgift (experterna brukar rekommendera att man får den tyngsta uppgiften avklarad först på dagen). Då blir det ett lågt trappsteg att komma igång och efter det kan jag ta mig an jobbigare uppgifter.

Jag vet att många, både egenföretagare och studenter, använder sig av Pomodorometoden. Den går ut på att man ställer en timer på 25 minuter. Under den här tiden jobbar man intensivt med sin uppgift och låter inget störa (stäng av aviseringar och dylikt). Efter den första pomodoron tar man en paus på 5 minuter och gör något helt annat. Det kan ju till exempel vara bra att röra på sig lite. Sedan börjar man om och ställer klockan på 25 minuter. Och så fortsätter man med arbetspass och små pauser. Efter fyra pomodoro tar man en längre paus.

Som sagt, många tycker att det här är en bra metod men för mig fungerar den inte alls. När jag väl har kommit igång så får jag flow och då vill jag jobba på tills jag kroknar. Om jag blir avbruten i mitt flow så är det svårt att komma igång igen. Men Pomodoro kanske funkar för dig. Bara att testa!

Varför ägnar vi oss då åt den här dumma ovanan att prokrastinera? Jo, prokrastinering handlar om att undvika obehagliga känslor och att få kortsiktiga belöningar. Arbetsuppgiften du ska ta dig an är kanske svår eller stressande och då är det mycket enklare och mer njutbart att fortsätta att scrolla på Facebook.

Hoppas att du hittar ditt sätt för att prokrastinera mindre. Dela gärna med dig av dina bästa metoder i kommentarsfältet.

Lycka till!
Charlotta