Digitalisera mera!

Det börjar bli ganska vanligt att kunskapsföretagare digitalisera sin kunskap genom att göra onlinekurser . Men att även andra företagare kan ha nytta av att digitalisera olika delar av verksamheten är det nog inte alla som tänker på.

Här kommer några tips och tankar till dig som är företagare och vill digitalisera information eller kunskap.

Det första vi tänker på när vi hör att digitalisera kunskap, är nog webbkurser eller onlinekurser. Jag upplever att det oftast är kunskapsföretagare inom alla möjliga områden som skapar och säljer den här typen av kurser. Men det finns även andra sätt att använda digitaliserat material. Här kommer några tips.

Du har kanske något som du måste berätta/visa för varje ny kund. Det kan till exempel vara hur man beställer ett jobb inom din bransch eller hur din arbetsprocess ser ut. Om du digitaliserar informationen kan du enkelt dela den med din kund och förbereda ert gemensamma arbete. Det effektiviserar ditt jobb och du kan känna dig trygg med att varje kund får den iformation hen behöver, det är ingen risk att du glömmer något.Vill du skapa en community, samla en grupp med människor som är lika nördiga inom ditt område som du är? Då kan du skapa en medlemssida där du, mot en månadsavgift eller ideellt, delar med dig av din kunskap och där du och medlemmarna kan diskutera ert ämne i ett forum. Det här blir också som en typ av onlinekurs med skillnaden att du hela tiden fyller på med material som medlemmarna kan ta del av. En never-ending-webbkurs liksom...

Är du till exempel en föreläsaren (eller kunskapsföretagare som jag pratade om innan) som vill sprida din kunskap till fler än de som har möjlighet att komma till dina föreläsningar IRL? Om du digitaliserar kunskapen så kan fler få ta del av din föreläsning och du får en passiv inkomst. En passiv inkomst innebär att du tjänar pengar även när du inte jobbar, det rullar in beställningar även när du sover.

Att "digitalisera kunskap" låter kanske lite flummigt så jag ska förklara hur det kan gå till. Det finns en mängd olika sätt, här är några.

Lägg upp din onlinekurs (bilder, texter, videos) på en färdig kursplattform, till exempel Thinkific, Teachable eller Simplero .  Gör en e-postkurs där kursdeltagarna får ett kursmail med ett visst intervall. Använd ett marketing automation verktyg (till exempel Mailerlite eller Mailchimp, men det finns hur många program som helst) för att göra utskicken automatiskt. Integrera en webbkurs på din egen webbsida. Beroende på vilken plattform du använder för din webbsida så finns det olika möjligheter att skapa sidor som är lösenordsskyddade.  Lägg upp din onlinekurs på en kursplattform som har både funktionen för kurser och för automatiska mailutskick med mera. Kartra och New Kajabi är exempel på sådana plattformar.
Tycker du att det här låter krångligt? Hör av dig så diskuterar vi oss fram till en lösning som kan passa dig och ditt företag.

Ha det bra!
Charlotta