Digitala verktyg underlättar jobbet

När man som jag jobbar platsoberoende och digitalt är det extra viktigt att ha bra digitala verktyg för att arbetet, dokumentationen och kommunikationen ska flyta på bra. Även om man inte jobbar platsoberoende så har man nytta av digitala verktyg som underlättar jobbet.

Här har jag listat ett antal av de verktyg som jag jobbar med, eller verktyg som många i branschen rekommenderar. Det är en djungel av digitala verktyg där ute och därför tror jag att det är bra att få rekommendationer och därefter testa om det är något som passar en själv.

De flesta digitala verktyg har en gratisversion och många gånger så kommer man väldigt långt med det. Det kan vara ett bra sätt att testa olika verktyg/program. Kör gratisversionen ett tag och gå över till betalvarianten om du känner att det är något som passar dig och dina behov.

Det är väldigt värdefullt att ha ett projektledningsverktyg för att hålla ordning på projekt och uppgifter. Jag har testat Trello och Asana. Trello är väldigt enkelt, och i vissa fall när projektledningen blir mer komplex, så tycker jag att Trello är för enkelt. Jag använder det däremot till att hålla ordning på mitt innehåll i sociala medier. Asana har fler funktioner och passar bättre till att rodda projekt där flera personer deltar.

Både Trello och Asana har funktionen att man kan kommentera och kommunicera. Annars är Slack ett väldigt bra verktyg för att kommunicera i en grupp. När man tycker att Messenger blir för rörigt så är Slack perfekt. Här kan man organisera kommunikationen i olika ämnen, lägga till dokument etc.

Google docs är ovärderligt när man är fler än en person som jobbar i samma dokument.

Om du samlar in mailadresser för att kommunicera med dina kunder eller leads så finns det en uppsjö av program som sköter det. Jag har valt att använda Mailerlite. Det är gratis och enkelt att använda men jag tror att det är en smaksak vilket verktyg man gillar bäst.

Behöver du hålla ordning på din arbetstid, antingen som konsult eller anställd? Då skulle jag rekommendera Toggl. Toggl finns som app till telefonen men jag tycker att man måste göra grundinställningarna för projekten på datorn, det fungerar inte så bra på telefonen.

Till digitala möten använder jag gärna Whereby som ett alternativ till Skype eller Messenger Video. Whereby är så enkelt! Du skapar ett konto och får en länk som du skickar till den som du ska ha möte med. Ni klickar båda två på länken och vips, så är mötet igång. Ingen inloggning krävs och det är gratis! Det här fungerar bra för den som inte har väldigt många digitala möten.

Proffsen på grafisk design använder Adobeprogrammen. Krångligt och dyrt om det inte är ens huvudsysselsättning, om du frågar mig. Då är ett program som Canva guld värt. Enkelt och även med gratisversionen kommer man långt.

Att ta fram en grafisk profil är inte lätt om man inte är proffs. Om man har resurser till det så tycker jag absolut att man ska använda en expert för att ta fram en logga och en grafisk profil med t.ex. färger och typsnitt. Om man ändå vill greja lite själv så finns Coolors som tar fram färgscheman (flera färger som passar ihop, att använda till t.ex. en grafisk profil).

Jag använder w3schools en hel del när det kommer till färger. Här kan jag t.ex. översätta hexnummer till RGB eller leta alternativa färger med olika nyans och mättnad.

Idag finns det en uppsjö av sidor där man kan ladda ner gratis bilder med s.k. Creative Commons licens. Jag använder mest Unsplash som jag tycker har ett bra utbud.

Jag redigerar oftast mina bilder enkelt i datorn med Microsoft Foton men om man vill redigera i telefonen så är det många i branschen som rekommenderar appen Snapseed.

Precis som med gratisbilder så finns det många sidor som erbjuder gratismusik. De gånger jag har behövt musik/ljud så har jag använt Bensound.

Att schemalägga inlägg på sociala medier sparar otroligt mycket tid och energi. Du kan göra flera inlägg samtidigt och schemalägga på olika tider. Det så klart ändå bra att finnas på plats och svara när dina inlägg får kommentarer, men schemaläggning underlättar väldigt mycket.

Jag använder två olika verktyg för schemaläggning i sociala medier: Buffer och Later. Jag började med Later, som jag tycker fungerar jättebra till Instagram. Men eftersom det inte går att schemalägga på LinkedIn från Later så gick jag över till Buffer. Båda två är enkla och överskådliga verktyg.

Ett problem när man publicerar direkt på Instagram är att det är väldigt krångligt (läs omöjligt) att få till blankrader i texten. Utan blankrader blir texten kompakt, svårläst och osnygg. Om du däremot använder ett publiceringsverktyg så fungerar det som vanligt med blankrader. Ett annat knep är att använda Captioner.me. Det är en webbsida där du skriver in din text så som du vill ha den, med blankrader. Sedan kopierar du texten och klistrar in den på Instagram. Blankraderna ligger kvar och inlägget blir snyggt och luftigt! Enda nackdelen är väl att man måste gå in i webbläsaren på telefonen, att den inte finns som app.

Ett annat dilemma med Instagram är man endast kan lägga in en länk i profilen (och inga länkar i inläggen). Det löser man genom att använda Linktree. Där skapar du ett konto och lägger in de länkar du vill ha i din profil. Linktree skapar en länk som du lägger i profilen på Instagram. När en följare klickar på länken så kommer hen till Linktree och kan klicka sig vidare via någon av dina länkar.

Hur sökmotoroptimerad är egentligen din webbsida, har du koll på det? På Pineberry sökmotorkonsult.se kan du helt gratis testa din sida mot olika sökord. Du får en analys där din webbsidas SEO är poängsatt samt åtgärdsförslag för att sidan ska prestera bättre.

Sidans hastighet spelar också stor roll för hur den presterar. Hastigheten kan du testa på Pingdom.

Ett enkelt sätt att snabba upp din webbsida är att inte ha för tunga bilder. Genom att ladda upp bilderna på Tinypng så minskar du enkelt storleken på dina bilder. Och ja, det går att ladda upp andra filformat än png.

Sådär, det var mina bästa tips på digitala verktyg. Nu är det din tur. Vilka verktyg använder du som du är nöjd med? Berätta gärna i kommentarsfältet.

Ha det bra!
Charlotta